21.06.2009

Duminica Sfintilor Romani


Pericopele Duminicii
Pericopa Apostolului Duminica Sfintilor Romani
Ap. Romani II, 10-16
10. Fratilor, marire, cinste si pace oricui face binele: iudeului mai intai, si elinului.11. Caci nu este partinire la Dumnezeu ! 12. Cati, deci, fara lege, au pacatuit, fara lege vor si pieri; iar cati au pacatuit in lege, prin lege vor fi judecati.13. Fiindca nu cei ce aud legea sunt drepti la Dumnezeu, ci cei ce implinesc legea vor fi indreptati.14. Caci, cand paganii care nu au lege, din fire fac ale legii, acestia, neavand lege, isi sunt lorusi lege,15. Ceea ce arata fapta legii scrisa in inimile lor, prin marturia constiintei lor si prin judecatile lor, care ii invinovatesc sau ii si apara, 16. In ziua in care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, dupa Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor. Amin.
Pericopa Evangheliei Duminica Sfintilor Romani
Ev. Matei IV, 18-23
18. Sa luam aminte, pe cand umbla pe langa Marea Galileii, a vazut pe doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. 19. Si le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. 20. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El.21. Si de acolo, mergand mai departe, a vazut alti doi frati, pe Iacov al lui Zevedeu si pe Ioan fratele lui, in corabie cu Zevedeu, tatal lor, dregandu-si mrejele si i-a chemat. 22. Iar ei indata, lasand corabia si pe tatal lor, au mers dupa El. 23. Si a strabatut Iisus toata Galileea, invatand in sinagogile lor si propovaduind Evanghelia imparatiei si tamaduind toata boala si toata neputinta in popor. Amin.


Predici


CUVANT LA DUMINICA A DOUA DUPA RUSALII (A SFINTILOR ROMANI)


Daca prima Duminica dupa Rusalii a fost inchinata cinstirii Tuturor Sfintilor, ca unii care s-au invrednicit de darurile Duhului Sfant trimis la Cincizecime in lume, aceasta a doua Duminica este inchinata in exclusivitate cinstirii Sfintilor Romani, asa cum a randuit Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Iata cum suna actul sinodal: „Sfantul Sinod a hotarat la 20 iunie 1992 ca de acum si pana la sfarsitul veacurilor, in intreaga Biserica Ortodoxa Romana, sa se numere cu sfintii si sa se cinsteasca dupa pravila, cu slujba speciala si cu acatist toti sfintii din neamul romanesc, stiuti si nestiuti, pentru a caror cinstire se instituie „DUMINICA SFINTILOR ROMANI” care va fi asezata in Calendarul Bisericii noastre in fiecare an in a doua Duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant, aratandu-se prin aceasta lucrarea Duhului Sfant in Biserica noastra de-a lungul veacurilor”.
Este de la sine inteles ca noi, romanii, avem datoria de a ne cunoaste sfintii, de a cinsti cum se cuvine pe „cei mai buni si mai drepti dintre noi” – dupa cum ii denumea marele carturar Nicolae Iorga pe sfinti.
Cercetand sinaxarele Bisericii noastre, vedem ca avem inaintasi de pe aceste meleaguri inca din primele secole dupa Hristos, intrucat Sfantul Apostol Andrei – Apostolul romanilor a avut in Dobrogea si nu numai, ucenici care, la randul lor, au avut alti ucenici marturisitori ai credintei in Hristos. Cartea parintelui Profesor Mircea Pacurariu intitulata „Sfinti daco-romani si romani” prezinta un sinaxar al tuturor sfintilor cunoscuti cinstiti in aceasta Duminica, dar si vietile tuturor acestor sfinti.
Ceea ce ne ramane noua este sa urmam indemnul Sfantului Apostol Pavel: „Aduceti-va aminte de mai-marii vostri, cei ce v-au grait voua cuvantul lui Dumnezeu; la a caror savarsire luand seama, urmati-le credinta” (Evrei 13,7). Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu