21.06.2009

Lykourgos Angelopoulos


Lykourgos Angelopoulos s-a născut la Pirgos, Ileias, în 1941. A studiat dreptul la Universitatea din Atena şi muzica bizantină cu Simon Karas. Este Protopsalt al bisericii „Sfânta Irina” (prima catedrală din Atena) încă din 1982, unde a pus capăt sistemului greşit de predare al lui I. Sakellaridis prin reintegrarea Corurilor de muzică bizantină. Este fondatorul şi dirijorul Corului Bizantin Grec şi predă muzica bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, Conservatoarele „F. Nakas” şi „N. Skalkotas”. Este Directorul Corului Bizantin al studenţilor din cadrul Conservatorului de Stat din Atena şi Preşedinte al Şcolilor de muzică bizantină din cadrul Arhiepiscopiilor Ileias, Rethymnis, Avlopotamou şi Fthiotidos. Deasemenea, colaborează cu Radioul National din Grecia în domeniul muzicii bizantine. Este implicat în proiecte de muzică contemporană (a interpretat numeroase lucrări ale compozitorilor M. Adamis, D. Terzakis, John Taverner, K. Sfetsas, G. Kyriakakis şi alţii) şi este membru al echipei de cercetători condusă de Marcel Peres, echipă ce studiază muzica veche din Occident şi legăturile ei cu muzica bizantină. Este Preşedintele Centrului de cercetare al muzicii contemporane din 2005, membru fondator al Fundaţiei Culturale Balcanice „Harta lui Riga”. Între 1998 şi 2007 a fost membru al Comitetului Artistic din cadrul Ministerul Naţional al Educaţiei şi Religiei, şi responsabil cu activitatea şcolilor de muzică din Grecia. A făcut imprimări în Franţa de muzică bizantină, creştină timpurie, ambroziană şi muzică veche occidentală.
În 1994, Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol i-a acordat titlul de Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol. A fost deasemenea onorat cu titluri de către vrednicul de pomenire Diodoros, Patriarh al Ierusalimului, de către Biserica Ortodoxă din Finlanda, de către Nikodemos, Mitropolit de Patras, Ambrosios, Mitropolit de Paronaxias, Ambrosios, Mitropolit de Karpathos şi Kassos, Panteleimon, Mitropolit de Veria, Naoussa şi Kampanias, Eirinaios, Mitropolit de Kisamos şi Selino, şi Nikolaos, Mitropolit de Fthiotida.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia şi-a exprimat gratitudinea faţă de domnia sa, decorându-l cu ordinul Sfântului Apostol Pavel în 2006, în timp ce Preşedintele Republicii Elene, Konstantinos Stephanopoulos i-a acordat onorabila distincţie a "Crucii de Argint" a Ordinului "Phoenix" în 2004.
A scris numeroase articole de muzică bizantină, iar cartea domniei sale, Les voix de Byzance, a fost publicată în 2005 în Franţa. S-a remarcat în mod deosebit prin activităţile desfăşurate împreună cu membrii Corului Bizantin Grec.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu