19.06.2009

Sfântul Sinod al BOR se întruneşte la Patriarhie


În zilele de 18-19 iunie 2009, începând cu ora 10:00, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, are loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române. Între alte probleme curente ale vieţii bisericeşti, pe ordinea de zi se află alegerea ierarhilor titulari în scaunele vacante de episcop al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, respectiv al Episcopiei Huşilor. Amintim că cei doi candidaţi desemnaţi de Sinodul Mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei şi de Adunarea Eparhială a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, pentru scaunul de episcop al acestei eparhii, sunt PS Vinceţiu Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, şi PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. De asemenea, candidaţii desemnaţi de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi de Adunarea Eparhială a Episcopiei Huşilor, pentru scaunul vacant de episcop al Huşilor, sunt PS Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Huşilor, şi Preasfinţitul Sebastian Pascanu Episopul Slatinei si Romanatilor.

Statutul de organizare si functionare a BOR, dezbatut de Sfantul Sinod


Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) va discuta, astazi si maine, la resedinta patriarhala, a doua parte a proiectului noului Statut pentru Organizarea si Functionarea BOR, documentul urmand sa fie trimis, "spre recunoastere" Guvernului Romaniei, potrivit Legii Cultelor. "In cadrul acestei sedinte de lucru, membrii Sfantului Sinod vor analiza, in vederea definitivarii si aprobarii, a doua parte a proiectului noului Statut pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane. Acesta urmeaza a fi trimis Guvernului Romaniei spre recunoastere, potrivit noii Legi a Cultelor", se arata intr-un comunicat de luni al Patriarhiei Romane. "In cadrul acestei sedinte, este important de vazut daca se vor opera modificari in statut privind drepturile mirenilor si clericilor in Adunarea Natuionala Bisericeasca de a alege episcopi. Asta pentru ca tendinta actualului Patriarh este sa se ajunga la alegerea ierarhilor doar de catre Sinod. In acest caz ne vom alinia cu Moscova si Belgrad in ceea ce priveste modul de eligibilitate a ierarhilor", ne-a declarat scriitorul si comentatorul Dan Ciachir, specialist in teologie.Pe de alta parte, dupa incheierea lucrarilor Sinodului, joi, incepand cu ora 10.00, PF Patriarh Daniel va oficia slujba de punere a pietrei de temelie si a sfintirii locului destinat construirii noi Catedrale patriarhale, pe terenul situat in Calea 13 Septembrie, intre Ministerul Apararii Nationale si Parlamentul Romaniei. La eveniment sunt asteptati membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, personalitati ale vietii publice romanesti, preoti si credinciosi din Capitala si din localitatile apropiate. (D.E.I.)

Un comentariu:

  1. buna.ma bucur ca-ti place ceea ce reprezinta blogul meu.al tau e mult mai aproape de adevar.in legatura cu ce m-ai intrebat.acel mp3 player este inclus in optiuni ale blogului , deci nu am facut decat sa bifez aceasta optiune.dar dak tii neaparat sa pui un mp3 player sunt sigur ca dak cauti un script pt player vei gasi.pe curand.sa fii binecuvantata!

    RăspundețiȘtergere