10.07.2009

Există o distincţie între „Hainele" lui Hristos (cu cinstire la 10 iulie) şi „Cămaşa" lui Hristos (cu cinstire la 1 octombrie)


Circulă diverse opinii legate de autenticitatea părţilor din veşmintele hristice aflate în diferite biserici şi mânăstiri, dar în mod deosebit de cele din Trier (Germania) şi Argenteuil (Franţa), care sunt scoase periodic la închinare, în timp ce presa locală prezintă articole în care îşi manifestă neîncrederea în relicve.
Acest lucru se întâmplă din cauza unei confuzii pe care o fac multi, chiar şi dintre credincioşi, între hainele lui Hristos şi cămaşa Acestuia. Se ştie foarte bine despre cămaşa Lui, cea care nu a fost ruptă, dar se omite precizarea clară a Scripturii cu privire la alte haine ale Mântuitorului, care au fost împărţite în patru.
Cel mai evident text în acest sens este cel de la Sfântul Evanghelist Ioan: „După ce au răstignit pe Iisus, ostaşii au luat hainele Lui şi le-au făcut patru părţi, fiecărui ostaş câte o parte, şi cămaşa." (19, 23; vezi şi Matei 27, 35)
Potrivit tradiţiei ortodoxe georgiene, cămaşa lui Hristos se află în prezent la catedrala patriarhală din Svetitskhoveli, cu zi de cinstire la 1 octombrie.
În privinţa „Hainelor" sau „Veşmintelor" Domnului, părticele din acestea se află în Trier (Germania), Argenteuil (Franţa), în Petersburg, Moscova şi în alte câteva locuri, în special din Rusia şi Europa de Vest.
O parte de veşmânt a fost, pentru o vreme, la catedrala din Svetitskhoveli (Georgia), unde se află şi cămaşa Domnului. Numai că de acolo ea a fost capturată, împreună cu alte odoare, de către şahul Abbas I, la începutul sec. XVII. Acesta a dăruit-o în 1625 ţarului Mihail Feodorovich şi patriarhului Filaret, dovedindu-se cu prisosinţă a fi exact parte din veşmântul Domnului, prin minunile (în special vindecări) care s-au petrecut la atingerea lui şi prin mărturia depusă de mai mulţi ierarhi ai vremii.
An de an, la catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova, în ziua de 10 iulie, are loc o procesiune cu această relicvă, iar în sinaxarele ruse este trecută la această dată „Pomenirea aducerii Hainelor lui Hristos la Moscova care s-a întâmplat în 1625".
Astfel, legendele se pot clarifica, printr-o cercetare mai amănunţită

Un comentariu:

  1. Pe aceasta chiar nu o stiam. Multumesc de informatie! Foarte interesant!

    RăspundețiȘtergere