05.03.2011

Reteta Coca-Cola

Ingredientele care compun una dintre cele mai populare bauturi racoritoare din lume au reprezentat un mister total din 1886 incoace, anul in care John Pemberton a inventat Coca-Cola.

Acum, dupa 125 de ani, un post de radio din Chicago sustine ca a gasit cea mai ravnita reteta din lume.

Cum a fost gasita reteta secreta a Coca-Cola

Reteta Coca-Cola, dezvaluita de reporterii de la emisiunea de radio This American Life, a fost gasita intr-un ziar, vechi de 32 de ani, tiparit chiar in orasul “natal” al Coca-Cola, Atlanta.

Potrivit postului de radio american, reteta secreta a fost publicata sub forma unei fotografii, in 1979, in Atlanta Constitution-Journal. Se pare ca un editorialist al ziarului a gasit intamplator reteta, intr-o carte veche de bucate, la care lucrase un prieten apropiat al inventatorul Coca-Colei.

Pozitia oficiala a companiei vizavi de aceasta dezvaluire

Reprezentantii Coca Cola neaga ca reteta este aceeasi cu formula secreta tinuta intr-un seif de banca din Atlanta.

Multi terti au incercat pana acum sa puna mana pe formula, spun reprezentantii Coca Cola. “Pot sa incerce cat vor, dar pana acum nu au reusit, pentru ca exista doar o singura reteta care este cea adevarata”, a spus purtatorul de cuvant al companiei, Kerry Tressler, citat de Reuters.

Reteta secreta Coca-Cola

Daca e sa dam crezare informatiilor date publicitatii de radioul american, atunci ingredientele Coca-Cola ar fi urmatoarele:

Extract fluid de coca – 3 drame (aproximativ 11,6 grame)
Acid citric – 3 uncii (85,02 grame)
Cafeina – 1 uncie (28,34 grame)
Zahar – 30 (nu se stie ce unitate de masura)
Apa – 2,5 galoane (8,5 litri)
Suc de lamaie – 2 pinte (0,94 litri)
Vanilie – 1 uncie (28,34 grame)
Caramel – 1,5 uncii (42,51 grame) sau mai mult (colorant)
Arome 7X – 2 uncii (56,68 grame) de arome la 5 galoane (16,7 litri) de sirop, dupa urmatoare formula: alcool (8 uncii), ulei de portocale (20 de picaturi), ulei de lamaie (30 de picaturi), ulei de nucsoara (10 picaturi), coriandru (5 picaturi), antranilat de metal (10 picaturi) si scortisoara (10 picaturi).

Ce spun specialistii despre aceasta reteta

In timpul emisiunii This American Life, un specialist care a studiat istoria Coca Cola de cand a aparut, acum 125 de ani, a declarat ca reteta ar putea fi cea adevarata, informatiile par a fi veridice, la prima vedere.

Pe de alta parte, potrivit CBS, arhivarul companiei Coca-Cola a spus ca reteta gasita se potriveste cu o alta, regasita in caietul cu notite al lui Pemberton. Arhivarul este de parere ca s-ar fi gasit, de fapt, formula precursoare adevaratei retete a Coca-Cola, dar in niciun caz nu e vorba despre dezvaluirea secretului mult ravnit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu