05.03.2011

Sfantul Teodor Ushakov

Sfantul Teodor Ushakov

Amiral al flotei ruse si nevoitor in lume

23 iulie - ziua canonizarii sale (2001)

2 octombrie - ziua adormirii sale (1817)

Acesta s-a nascut in anul 1745 si a fost unul dintre cele mai mari chipuri pe care le-a avut flota ruseasca in veacurile XVIII-XIX, nu a pierdut nici o lupta purtata.

A fost un om rugator, avand multa evlavie pentru cele ale Bisericii in toata viata sa. Pe cand avea 62 de ani, obosit de intrigi si neoranduieli, se retrase in apropierea Manastirii Sanaxar, unde neavand familie, se darui linistii desavarsite, rugaciunii si citirii scrierilor duhovnicesti, petrecand in pocainta si smerenie. In duminici si sarbatori mergea la slujbele savarsite in manastire. Iar in Postul Mare vietuia alaturi de monahi, cu toata randuiala slujbelor si a postirii aspre.

A petrecut astfel, nestiut de lume, vreme de 10 ani, plecand in lumea aceasta in anul 1817, la Dumnezeu Cel ce stie toate tainele inimii omului. Trupul nestricat si raspandind mireasma a fost aflat in anul 1994, marturisind vietuirea sa bineplacuta lui Dumnezeu pe care a dus-o in taina oriunde l-a purtat viata.

Sfantul nu trebuie confundat cu rudenia sa care a trait intre anii 1719 si 1791, fiind monah cu viata sfanta la Manastirea Sanaxar, si care este praznuit la 19 februarie si 21 aprilie.

Св. прав. Феодор Ушаков

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu