25.06.2011

Cuviosul Kolumba Egumenul Manastirii Iona (+ 597)


Cuviosul Kolumba Egumenul Manastirii Iona (+ 597)

Sfantul Kolumba (de asemenea cunoscut ca Colum Cile, ce inseamna "porumbelul Bisericii") s-a nascut in Donegal pe data de 7 Decembrie 521 dintr-o familie de nobili irlandezi. A devenit monah si la putina vremea fost hirotonit preot. Conform traditiei, in jurul anului 560 a fost implicat intr-o disputa cu Sf. Sfantul Finian de Movile privind o psaltire. Acest conflict a condus la Batalia de la Cul Dremhe, unde multi barbati au fost ucisi. Ca o ispasire pentru aceste decese, Columba a primit ordinul sa refaca acelasi numar de noi convertiti dupa numarul celor ucisi in batalie. El a fost de asemenea obligat sa plece departe de tara sa, astfel incat sa nu isi mai poata vedea patria.

El a calatorit in Scotia, unde in anul 563 a fondat o manastire pe insula Iona de pe coasta vestica a Scotiei, care a devenit centrul de evanghelizare din aceea tara.

Exista multe povestiri despre minunile pe care le-a savarsit pe durata misiunii sale de a-i converti pe picti (locuitorii Scotiei din acele vremuri) la Crestinism. Intr-o povestire din viata sa, in anul 565 Sfantul a dat peste un grup de picti care ingropau un om ucis de un monstru ce traia in apele din Loch Ness. Pe acest om Sfantul l-a readus la viata. Intr-o alta varianta, Sfantul l-a salvat pe acel om in timp ce era atacat de monstru, cu ajutorul semnului Sfintei Cruci.

Principala sursa despre viata Sfantului Columba este “ Viata Sfantului Columba” o hagiografie a Sfantului Adamnan de la Manastirea Iona.

Se crede ca Sf. Columba este inmormantat impreuna cu Sf. Patrik si Sf. Brigit al Kildarei in Downpatrik din County Down, adanc in faimosul Hill of Down.

Pomenirea Sfantului se face pe data de 9 iunie.

sursa:(engleza) http://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/Columba_Iona.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu