22.03.2012

„Facultăţile la femei trebuie făcute ca să se mărite bine”


Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului este unul din acei preoţi ai căror exemple de viaţă sunt demne de urmat şi care nu trec nevăzute de societate. Calea de jertfă pe care şi-a ales-o, propunându-şi să ajute tinerele mame aflate în situaţii vulnerabile, dar care nu doresc să avorteze, atrage din ce în ce mai mulţi oameni la Valea Screzii şi Valea Plopului, spre a vedea lucrarea părintelui. Din conlucrarea sa de peste 20 de ani cu femei de toate vârstele, categoriile sociale şi stările sufleteşti, “tatăl a 300 de copii”, aşa cum l-a supranumit mass-media, a învăţat foarte multe despre femeie. Despre felul în care vede pe urmaşele Evei am aflat din interviul pe care Părintele Nicolae l-a oferit revistei “Familia Ortodoxă” şi care a fost publicat în ediţia din martie anul curent, dedicată întru totul femeii. Nu m-am putut abţine să nu public un mic fragment din acesta, care m-a fascinat, dar şi din care m-am ales cu o sămânţă de înţelepciune profundă.

- Sfinţia Voastră, cum vedeţi o creştină care să fie şi femeie modernă? Să aibă o viaţă şi în societate, şi în Biserică…

- Eu am cunoscut odată o femeie, soţia poetului Ioan Alexandru, care avea vreo patru facultăţi şi vreo câteva doctorate, creştea cinci copii, nu se machia, nu se farda, nu cheltuia bani pe nu-ştiu-ce tip de haine, în schimb avea o anume ştiinţă de a se împodobi cu o năframă sau alta, dintr-o regiune sau alta a ţării…Încerca să trăiască aşa în anumite momente de sărbătoare, şi reuşea. Vedeţi bine, era o femeie cu multe facultăţi – iar pe atunci nu se făceau multe facultăţi, ca astăzi. Nici nu aveai voie să faci a doua facultate! Şi am mai cunoscut o preoteasă, care avea şi ea două facultăţi, şi care a crescut şi ea cinci copii şi, toată viaţa, a vândut lumânări la biserică.

- Cineva ar putea spune: „A făcut atâtea şcoli ca să vândă la pangar?!” Cu alte cuvinte, e un om preţios care este pus într-un loc în care oricine altcineva ar fi putut să stea.

- Aşa a considerat ea. Aşa a hotărât împreună cu soţul ei. Şi asta pentru că a făcut o distincţie foarte precisă între interesul general şi interesul de familie. Şi atunci, a preferat să crească cinci copii şi să-i dea societăţii ca pe nişte stâlpi de rezistenţă şi să se sacrifice. Să nu înţelegeţi că dacă a crescut copii şi a vândut lumânări sau s-a ocupat cu nimicuri, aşa-zisele nimicuri, le-a neglijat pe celelalte! Adică pe mai departe a citit, pe mai departe a discutat, pe mai departe a avut un anumit nivel cultural. După părerea mea, facultăţile la femei trebuie făcute ca să se mărite bine. Adică, la facultate poţi întâlni un anumit tip de băiat, îţi formezi o anumită viziune, iar apoi, dacă poţi să lucrezi o vreme, e bine. Să ştiţi că eu fac o mare diferenţă între a creşte copii şi „a sta la cratiţă”. Pentru că „a sta la cratiţă” este o expresie de acum peiorativă. Însă „femeia la cratiţă” nu este o prelungire a cratiţei, ci este o femeie care îşi înţelege rostul ei. Şi, dacă pe lângă rostul ei mai poate să mai facă şi altceva, e foarte bine.

P.S.: Interviul integral îl găsiţi, nemijlocit, în revistă, pe care o recomand spre citire tuturor domnişoarelor şi doamnelor care sunt frământate de întrebări referitoare la scopul femeii în creaţia lui Dumnezeu şi calea pe care trebuie să o aleagă ca să fie fericite. O găsiţi pe http://www.publicatiiortodoxe.ro/recomandari/familia-ortodoxa-martie-2012.html Lectură cu folos vă doresc!


Sursa: http://ecaterinalutisina.wordpress.com/2012/03/19/%E2%80%9Efacultatile-la-femei-trebuie-facute-ca-sa-se-marite-bine/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu