01.04.2012

A adormit Egumenul Chiril al Sfintei Mănăstiri a Cuviosului David - uncenicul Cuviosului Iacov Tsalikis


Vineri, 30 martie 2012

A adormit ieri, vineri, 30 martie, egumenul Sfintei Mănăstiri a Cuviosului David, Arhimandritul Chiril (Gherantonis).

Gheronda Chiril a fost succesor la egumenie, dar şi în virtute cuviosului Iacov (Tsalikis), noul ascet şi cuvios din Evvia.

De menţionat că în ultimii ani, Gheronda a suferit ani de-a rândul de boli foarte dureroase, fiind internat în diverse spitale.

Potrivit informaţiilor, Gheronda a adormit în NAT, unde era internat.

Aceleaşi informaţii menţionează că mâine, sâmbătă, Mitropolitul de Halkida va oficia Dumnezeiasca Liturghie în mănăstire, iar la ora 12.00 va avea loc înmormântarea.

Pururea pomenitul părinte Chiril a adormit astăzi dimineaţă în urma unor boli foarte dureroase, la Spitalul Naval din Atena, unde a fost spitalizat în ultimul timp.

Gheronda Chiril s-a născut în Kryoneriti, din nordul Evviei, în 1938, iar de la o vârstă foarte fragedă a fost alăptat cu şuvoaiele Credinţei Ortodoxe.

A intrat în Sfânta Mănăstire a Cuviosului David la începutul deceniului 1960 şi a fost făcut monah pe 1 octombrie 1965 de către fericitul egumen al mănăstirii, Arhimandritul Nikodimos Thomas († 1977), primind numele de Ciprian. Ca monah s-a distins prin smerenie, prin ascultare exemplară şi prin dispoziţia de a le sluji tuturor.

Pe 27 martie 1971 a fost hirotonit diacon în biserica Naşterii Maicii Domnului – Limni, primind numele de Chiril, iar pe 28 mai 1971 – preot, în Sfânta Mănăstire a Cuviosului David, de către fericitul Mitropolit Nicolae de Halkida († 1975).

Ca ieromonah a slujit in Mănăstirea sa de metanie împreună cu fericitul Gheronda Arhimandritul Iacov Tsalikis († 1991), precum şi în satele din împrejurimi, care erau lipsite de preoţi parohi permanenţi. În paralel, şi pentru mai mult de 20 de ani, împreună cu fericitul părinte Iacov şi cu fericitul monah, părintele Serafim († 2009), au menţinut Sfânta Mănăstire a Cuviosului David şi au slujit nenumăraţilor ei închinători.

În 1991, după adormirea fericitului egumen Gheronda Iacov Tsalikis, a fost ales prin votul întregii frăţii egumen al Sfintei Mănăstiri a Cuviosului David şi a fost instalat oficial ca egumen de către fericitul Mitropolit Hrisostom I de Halkida († 2010), pe 12 aprilie 1992.

În cei 20 de ani de egumenie, părintele Chiril, prin cuget autentic eclezial şi printr-o excelentă colaborare cu mitropoliţii de Halkida, Hrisostom I şi Hrisostom al II – lea, a renovat complexul de clădiri al sfintei mănăstiri, a năşit zeci de noi monahi în sfânta lui mănăstire – şi poate chiar mai mulţi, s-a dovedit primul în ceea ce priveşte filantropia şi milostenia, s-a arătat părinte duhovnicesc şi mărturisitor al numeroşi clerici, monahi şi laici din întreaga Eladă şi de dincolo de ea, iar având ca ghid smerenia cea făcătoare de înălţare, caracterul său calm şi blând şi acrivia în teme de Credinţă Ortodoxă, a dat mărturia cea bună de monah şi de egumen care trăieşte pentru Biserică şi respiră în spaţiul Cultului Ortodox.

În ultima perioadă a fost chinuit de probleme serioase de sănătate şi a fost spitalizat de mai multe ori. Dar chiar şi în problema sănătăţii sale a devenit un model de urmat pentru toţi, deoarece zâmbetul nu-i lipsea de pe buze niciodată, iar expresia „Slavă Ţie, Doamne!” era răspunsul permanent dat celor care îl întrebau de starea sănătăţii sale, o dovadă că s-a încredinţat în întregime pe sine însuşi ocrotirii Domnului nostru Iisus Hristos şi a sfinţilor Lui.

Slujba de înmormântare va avea loc în Sfânta Mănăstire a Cuviosului David, astazi, 31 martie 2012, la ora 12, şi va fi oficiată de Mitropolitul de Halkida, kyr Hrisostom.

Dumnezeu să-i dăruiască Împărăţia Sa.

Traducere: acvila.30wordpress.com

Sursa: Romfea. gr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu