16.05.2012

Unde să îmi caut jumătatea?

Una dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastra este aceea ca in viata trebuie sa-ti cauti jumatatea! (jumatatea, sau persoana ideala, perfecta, etc. Cum ar spune par. Sofian Boghiu, "noi am vrea ca ceilalti sa fie sfinti")
- De ce spun ca e o minciuna?

- Pentru ca fiecare om e chip al lui Dumnezeu, nu jumatate de chip. Si nu relatia mea cu alt om ma implineste, ci relatia cu Dumnezeu.
Daca stau mereu in legatura cu Dumnezeu prin rugaciune, simt adevarul celor spuse de Mantuitorul: "Imparatia Cerurilor este inlauntrul vostru". Simt pace, bucurie, mangaiere, echilibru.
Abia atunci relatia mea cu alti oameni poate deveni relaxata, neposesiva, iar gelozia, controlul, invidia si toate celelalte care ne chinuie cad de la sine.
Doi oameni care traiesc in Dumnezeu nu pot avea decat o relatie foarte buna. Altminteri, eu n-am fericirea si o astept de la celalalt si el o asteapta de la mine.
De aici vin atatea dezamagiri, nefericiri si drame. Omul crede ca si-a ales partenerul gresit si de asta nu e fericit. Isi cauta alt partener si, dupa un timp, simte acelasi gol si aceeasi neimplinire. Dar problema nu este acel partener, ci raportarea gresita la viata, ca tu crezi ca exista o jumatate cu care poti sa formezi un intreg.

Noi, de fapt, ne avem radacinile in Dumnezeu, nu in alt om, iar seva, puterea noastra de viata vine de la Dumnezeu si nu de la om. E clar atunci ca implinirea nu poate sa fie decat in El. Nu de la alt om trebuie sa astept fericirea, ci de la Dumnezeu. Daca am acea implinire profunda in Dumnezeu, pot sa am si implinirea familiala, sociala...
Si mai e ceva: noi nu putem schimba pe nimeni, fiecare se schimba numai.... daca vrea.Multi sunt nefericiti pentru ca incearca sa-si schimbe "jumatatea". Femeile, de exemplu, stiu ca barbatii cu care se casatoresc au anumite defecte, vicii, neimpliniri. Dar se insotesc cu ei, sperand sa-i schimbe.
FUNDAMENTAL GRESIT !!!!Cand iubesti pe cineva, nu te cazni sa-l schimbi, caci nu vei putea. Roaga-te pentru el, da-i un sfat, o carte, si mai departe ramane lupta lui cu el insusi.
Eu pot sa-ti pun in farfurie, dar nu pot sa mananc in locul tau, iti arat drumul, dar nu pot sa merg in locul tau.

Parintele Ghelasie de la Frasinei spunea ca nu conteaza atat duhovnicul, cat ravna ucenicului. Duhovnicul poate sa fie un om sfant, dar daca tu n-ai pic de ravna, samanta ta ramane tot neincoltita.
Tu insuti trebuie sa pui samanta in pamant, sa o ingrijesti, sa fii gradinarul propriei tale vieti.
Problema nu e sa-i schimbi pe altii, ci sa te schimbi pe tine. Odata ce vom face asta mai multi, se schimba si lumea din jurul nostru.
Preot DAN POPOVICI

Binecuvantarea Domnului peste voi, cu al Sau har si cu a Sa iubire de oameni totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor !

3 comentarii:

 1. "Cand iubesti pe cineva, nu te cazni sa-l schimbi, caci nu vei putea. Roaga-te pentru el, da-i un sfat, o carte, si mai departe ramane lupta lui cu el insusi."
  In casatorie lupta celuilalt cu el insusi devine si lupta ta cu tine insati. Si invers. Iar daca sunt si copii, si ei participa la lupta fiecaruia dintre parinti..
  E minunat atunci cand toti il lasa pe Dumnezeu sa le fie de ajutor, cand fiecare il primeste pe Dumnezeu in sufletul lui...
  Doar in felul acesta il pot schimba pe celalalt iar celalalt ma poate schimba pe mine. Atunci cand il las pe Dumnezeu in inima mea..

  RăspundețiȘtergere
 2. Termenul de "jumatate" este un termen generic, relativ, dat persoanei care prezinta cele mai multe compatibilitati si similaritudini fata de celelalte persoane disponibile.

  RăspundețiȘtergere
 3. Cand D-zeu ne creaza ca fiinte de lumina, el creeaza si celalta jumatate - dar termenul de jumatate este gresit inteles. Mai corect este sufletul pereche. Problema este ca acel suflet pereche poate sa se intrupeze in alta perioada de timp, sau in alt Univers.
  Cititi - Din Tainele Vietii si ale Universului - de prof. Scarlat Demetrescu.
  Problema suferintei nu vinde din faptul ca nu ne gasim 'jumatatea' ci din faptul ca acceptam ideea gresita de dualism.Alb-negtu, bun-rau. etc.
  Acest dualism duce la divizare, ceea ce nu este de la D-zeu. D-zeu este o singura entitate.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ks63SfqcBeM#!

  RăspundețiȘtergere