09.11.2012

”Problemele Bisericii si ale fiilor mei duhovnicesti ma frang“.


       Fericitul Staret Epifanie Teodoropulos, adormit la 10 noiembrie 1989.


„- Parinte, astazi va vad mahnit.” - adevaratul urmator al Sfan­tului Apostol Pavel care a fost Cuviosul Epifanie a raspuns: „Si in care zi nu sunt? Problemele Bisericii si ale fiilor mei duhovnicesti ma frang“.

Intelepciunea Fericitului Staret patrundea in noimele si intelegerile cele mai subtiri ale Sfintei Scripturi si ale Sfintilor Parinti oferind dezlegari paradoxale, antinomice cu valoare de unicate. La intrebarea cuiva referitoare la cuvantul Sfantului Ioan Scararul, ca daca „monahii sunt lumina mirenilor, aceasta inseamna ca cel mai virtuos mirean este mai jos decat cel mai rau monah?” - el a raspuns:
„Nu! Aici Sfantul nu vorbeste de orice monah, ci de „petrecerea unitara”, adica de monahism. Intelege deci ca monahismul, ca institutie, este mai inalt decat petrecerea lumeasca, fara ca aceasta sa insemne ca nu exista mireni de care nici monahi nu se pot apropia“.
Cuviosul avand in vedere desigur mireni precum minunatii si fericitii Nichita Hartularie, Ioan Ciubotariul, Evharist Pastoruh, Mosul Gheorghe Lazar Romanul si altii asemenea lor.

Vrednic de mirare si de consemnat – pentru marea sa milostivire fata de saraci si de toti cei in nevoi – este si faptul ca adesea casa de bani a manastirii golindu-se fara crutare si cu bucurie pentru unii ca acestia, chiar si in perioada in care s-a ridicat sfantul locas, ea se umplea prin donatii neasteptate, la momentul oportun, oarecum asemenea aceleia a Sfantului Ierarh Spiridon.

Avanturile pripite spre monahism, in virtutea unei ravne tineresti insuficient lamurite si neverificate prin rugaciune mai indelungata erau respinse de el ca si proiectele personale cu nadajduire prea mare in propria judecata. Celor suferinzi de asemenea boli de-a dreapta, Cuviosul le spunea:
,,- Fiule, sa nu ai multa incredere in logica ta. Lasa pe Dumnezeu sa-ti indrume pasii tai. Cand omul doreste sa faca voia lui Dumnezeu, El afla modalitati sa i-o arate. Dumnezeu nu are nevoie de noi. El insusi Se ingrijeste de Biserica Sa si poate ca si din pietre sa scoata oameni care sa povatuiasca pe poporul Sau“.

„Cate am programat eu insumi, toate au esuat. De aceea, las ca programarea vietii mele s-o faca Dumnezeu“;

„Cel mai rau iad pentru mine este sa stiu ca am mahnit o persoana iubita“;


http://www.razbointrucuvant.ro/2011/11/10/parintele-epifanie-teodoropulos-1930-1989-cum-sa-nu-fiu-mahnit-problemele-bisericii-si-ale-fiilor-mei-duhovnicesti-ma-frang/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu